Într-un sat din România se produce artizanal CAMEMBERT, brânza cu mucegai nobil. „Nu folosim niciun fel de chimicale”

Într-un sat din România se produce artizanal CAMEMBERT, brânza cu mucegai nobil. „Nu folosim niciun fel de chimicale”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 20/04/2024, 17:05
Actualizat: 20/04/2024, 18:00

România a intrat pe harta țărilor care produc artizanal brânza cu mucegai nobil. Într-un mic sat, într-o mică manufactură, brânza Camembert este produsă natural, fără chimicale, şi ajunge în magazine din Sibiu, Târgu Mureş sau Bucureşti. Manufactura este renumită pentru brânzeturile în culori şi gusturi nemaiîntâlnite, cu cele mai neaşteptate ingrediente.

Brânza Camembert este ultimul sortiment cu care se laudă producăorul Varga Istvan. Cu meşteşugul dobândit de la un brânzar din Elveţia, cu lapte de calitate din propria fermă, antreprenorul din satul Cund, județul Mureș, a început să producă şi celebra brânza cu mucegai nobil, produsă din lapte crud, cu mucegai nobil alb.

„Folosim sare oceanică pentru conservarea acestui produs şi nimic altceva. Le lăsăm la scurs până seara. Până a doua zi, se vor scurge complet. Mâine vor ajunge la sărat şi după începe maturarea şi propagarea mucegaiului care se dezvoltă cam 12 zile. Peste o săptămână se poate consuma. Acesta este Camembertul”, a explicat procedeul Varga Istvan, la Antena 3.

Acum, la manufactura de brânză se produc în jur de 50-100 bucăţi de Camembert pe săptămână.

Varga Istvan / FOTO – Captură video: Antena 3

Foloseşte doar laptele de la vacile fermei sale și, pentru că vrea să controleze calitatea până în cele mai mici detalii, Istvan nu are în plan să mărească prea curând producţia.

„Ceea ce producem noi se numeşte lapte de fân. Nu se folosesc furaje din silozuri şi alte furaje care au fermentat în producerea acestui lapte. Acest lapte se pretează perfect pentru brânzeturi din lapte crud. Deci putem face brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lui”, mai susţine Varga Istvan.

Brânzeturile nobile de la Cund ajung în magazile din Sibiu, Bucureşti, Târgu Mureş şi alte oraşe mari, iar mai multe restaurante le-au inclus deja în meniu.

Produs originar din Normandia, Camembertul este o brânza moale, cremoasă, picantă şi lipicioasă, cu mucegai nobil. Este preferata francezilor şi se pare că este produsă cel puţin din secolul al XVIII-lea.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Bacteriile intestinale ajută organismul să lupte cu tumorile, au descoperit cercetătorii
×